Over psychosynthese

Ieder mens heeft gevoelens, gedachten en rollen die hij/zij in zijn leven heeft aangeleerd, vaak onbewust en om zichzelf te beschermen of te overleven. En ieder mens heeft het vermogen daar afstand van te nemen en liefdevol naar te kijken.

‘In ieder van ons is een kern waar we niet zijn gekwetst, waar we gezond, ontvankelijk en krachtig zijn… Deze kern terugvinden is misschien wel de mooiste zoektocht van ons leven.’                                        Piero Ferrucci

Mensen met overgewicht of eetproblemen herkennen bijvoorbeeld vaak een worsteling in zichzelf tussen een kant die wel wil eten/snoepen en een kant die niet wil eten, die gezond en slank wil zijn. Tijdens de begeleiding gaan we deze kanten verkennen. Elke kant heeft zijn/haar eigen gedachten, gevoelens, verlangens, behoeften en kwaliteiten.

Door er met liefde naar te leren kijken, en meer inzicht in eigen gedragspatronen te krijgen, is het mogelijk om een evenwicht te vinden. Dan krijg je meer het stuur over je leven en eten in handen en wordt het worstelen minder.
Zo ontwikkel en versterk je ook kwaliteiten zoals vertrouwen, mildheid, rust, kracht. Om bijvoorbeeld nee te kunnen zeggen, of beter voor jezelf te kunnen zorgen of opkomen.

Een centrale plek heeft onze wil. Psychosynthese kent vele manieren om onze wil te versterken, zodat we meer het stuur in handen krijgen.

Door middel van inzicht en praktische oefeningen helpt psychosynthese om te bereiken wat je werkelijk wilt en te worden wie je in wezen bent.